Skip to main content

Wanneer partners gaan scheiden en co-ouderschap vastleggen, kunnen ze de financiële verantwoordelijkheid bij één van de ouders leggen, of ze kunnen kiezen voor een kinderrekening.

Eén verantwoordelijke ouder

Wanneer de financiële verantwoordelijkheid bij één ouder ligt, betaalt de andere ouder maandelijks kinderalimentatie. De verantwoordelijke ouder voldoet dan alle lasten die betrekking hebben op het kind. Denk bijvoorbeeld aan opvangkosten, kleding, sport en hobby. De andere ouder krijgt dan een zorgkorting op de te betalen kinderalimentatie. Daarmee kan deze de kosten dragen op de dagen dat het kind bij hem of haar is.

Kinderrekening

Bij de kinderrekening zit het anders. Beide ouders zetten de te betalen kinderalimentatie (min zorgkorting) op de kinderrekening. Daar wordt alles van betaald (met uitzondering van eten en drinken, want daar is de zorgkorting voor bedoeld). Allebei de ouders kunnen van deze rekening bijvoorbeeld kleding kopen voor het kind.
Het voordeel van de kinderrekening is dat er volle transparantie is over waar het kindgeld naartoe gaat. Terwijl dat bij de andere optie niet zo is. Een voorbeeld. Mocht de ouder die financieel verantwoordelijk is het niet redden met het maandelijkse bedrag, dan klopt deze waarschijnlijk aan bij de andere ouder. Hierover kan discussie ontstaan, want de ouder die kinderalimentatie betaalt kan zich afvragen wat er allemaal met het geld gebeurt.

Duidelijke afspraken

Daarom is het belangrijk om altijd goede, heldere afspraken te maken. Bij een kinderrekening kan niet elk bedrag zomaar betaald worden. Grote uitgaves moeten in overleg gebeuren. En daarmee voorkom je conflicten.

Willen jullie hier tips over? Onze mediators staan voor je klaar om te bekijken wat helpend is. Maak een afspraak om je vragen te stellen.

Contact

Wij richten wij ons op het krachtiger maken van relaties en gezonde patronen door te geven aan onze kinderen en de volgende generatie.

Locaties

Amsterdam
Almere
Blaricum
Den Haag
Groningen
Haarlem
Rotterdam
Tilburg
Utrecht

Contact

Praktijk de Liefde
Spuistraat
249 II rechts
1012VP
Amsterdam

©2023 Praktijk de Liefde
©2023 Praktijk de Liefde