Skip to main content

Wanneer je besluit uit elkaar te gaan kies je gaandeweg voor een scheidingsadvocaat of mediator. Wat is het verschil tussen deze disciplines? En wat doet de een en wat doet de ander?

Scheidingsadvocaat

Een scheidingsadvocaat is geen bemiddelaar, maar behartigt de belangen van een van de partners tijdens het scheidingsproces. De communicatie tussen ex-partners verloopt tussen beide advocaten, partners zien of spreken elkaar niet. Deze constructie werkt goed als er bijvoorbeeld veel wrok en boosheid is, en samen communiceren echt niet meer lukt.

Een mediator behartigt beide belangen, van allebei de partijen. Het werk van de mediator komt in het kort neer op het bespreken van ieders behoefte en dat op papier zetten. Zie het als een gesprek om in kaart te brengen wat iedere partij wil. Wat is belangrijk voor de een en wat voor de ander, en hoe vinden we daar een middenweg in?

Maar dit doet de mediator ook

De mediator regelt ook de formele kant van het scheiden. Zoals de vermogensverdeling op basis van het huwelijksregime, maar daarna ook de pensioenverdeling: wat is de best passende? Vervolgens maakt de mediator een alimentatieberekening van zowel de partner- als kinderalimentatie. Dit alles komt in een convenant te staan, waarna het ouderschapsplan wordt opgesteld (als er kinderen zijn).

Als een kind 12 jaar is kan het daarbij betrokken worden. De mediator van Praktijk de Liefde voert deze kindgesprekken zelf, uiteraard in overleg. Zij vraagt bijvoorbeeld: wat vind je van het plan? Sta je erachter? Soms geven ouders aan het kindgesprek zelf te willen voeren. Ook dat kan. En als er op voorhand al veel onrust bestaat over het opstellen van de regels voor de kinderen, starten we de formele procedure met dit onderdeel.

Verzoekschrift tot scheiding

De mediators bij Praktijk de Liefde zijn jurist of hebben een opleiding tot registermediator gevolgd, maar zijn niet bevoegd om een verzoekschrift tot scheiding bij de rechtbank in te dienen. Onze mediator werkt samen met een vaste advocaat die het laatste stukje van de scheiding regelt en dit verzoekschrift indient. Deze advocaat is niet verantwoordelijk voor de opgestelde stukken. De mediator blijft aanspreekpunt, tot inschrijving in de registers.

Heb je vragen over scheiden of de rol van een mediator? Neem dan gerust contact op.

Wij richten wij ons op het krachtiger maken van relaties en gezonde patronen door te geven aan onze kinderen en de volgende generatie.

Locaties

Amsterdam
Almere
Blaricum
Den Haag
Groningen
Haarlem
Rotterdam
Tilburg
Utrecht

Contact

Praktijk de Liefde
Spuistraat
249 II rechts
1012VP
Amsterdam

©2023 Praktijk de Liefde
©2023 Praktijk de Liefde