Skip to main content

Sindskort biedt Praktijk de Liefde ook mediation aan. Daarom een aantal vragen aan mediator Melissa Molenschot, die stellen helpt bij zorgeloos scheiden (of zo zorgeloos mogelijk).

Wat is de meerwaarde van mediation?

Dat je de regie in eigen handen kan houden, binnen de grenzen van de redelijkheid en wettelijke verplichtingen. Daarbij houden we het tempo aan dat stellen fijn vinden. Meestal zit er twee weken tussen de afspraken in. Tijd genoeg om zaken te laten bezinken. Het fijne aan mediation is dat, anders dan de afwikkeling met alleen een advocaat, je samen een middenweg kan vinden: ‘Dit willen we beiden’.

Op welk moment besluit je ideaal gezien voor mediation?

Het meest ideale is als je zonder heel veel moeite met elkaar kan communiceren. Al kan er natuurlijk wrijving zijn, maar er moet geen knallende ruzie zijn.

En wanneer werkt het niet?

Als een van de twee partners erg gekwetst is kan het lastig zijn, bijvoorbeeld bij overspel. Soms lopen emoties dan door elkaar. De partner die niet voor de scheiding kiest, vindt soms meer te verdienen in de afwikkeling. We proberen dan toch tot een redelijke afwikkeling te komen. Het is aan de mediator om het overzicht te laten zien. En soms kom je er gaandeweg achter: we komen er zo niet uit. Dat gebeurt.

Wat zijn dingen die mensen over het hoofd zien?

Vaak denken mensen minder na over de toekomst. Er moeten bijvoorbeeld pensioenen worden verdeeld, of er is nog een nabestaandenpensioen. Wat doen we daarmee? Of ex-partners denken: het ouderschapsplan is enkel voor nu. Maar als kinderen naar de middelbare school gaan, verandert de reguliere zorgverdeling. Dan moet het plan worden aangepast. In principe kunnen ouders dit onderling regelen. Het Nibud heeft daarvoor handige praktische tips.

Zorgeloos scheiden: wat is jouw advies voor stellen?

Probeer met elkaar in gesprek te blijven. Probeer iets op papier te krijgen wat haalbaar is, voor iedereen en in een gelijke verhouding. En daar wil ik jullie natuurlijk maar al te graag in ondersteunen.

Wij richten wij ons op het krachtiger maken van relaties en gezonde patronen door te geven aan onze kinderen en de volgende generatie.

Locaties

Amsterdam
Almere
Blaricum
Den Haag
Groningen
Haarlem
Rotterdam
Tilburg
Utrecht

Contact

Praktijk de Liefde
Spuistraat
249 II rechts
1012VP
Amsterdam

©2023 Praktijk de Liefde
©2023 Praktijk de Liefde